Svako letovanje ili kraća poseta Grčkoj ne bi trebalo da prođe bez dobro poznate grčke kuhinje. Veliki je izbor specijaliteta u tavernama i restoranima pa se makar jedan od njih mora naći na vašem meniju tokom boravka. Grčka hrana smatra se jednom od najzdravijih na svetu jer se zasniva uglavnom na ribi i morskim plodovima, svežem voću i povrću, integralnim žitaricama, uz korišćenje sira i kiselog mleka.
Naravno uz nezaobilazni giros i tzatziki salatu, izdvajamo sledeće…
Avgolemono – tradicionalna grčka supa sa limunom, koja se pravi od piletine, limuna, jaja i testenine ili pirinča (naša verzija pileće supe sa rezancima)
Melitzanosalata – salata od patlidžana, ali u stvari je sos, poslužuje se kao predjelo za umakanje hleba i povrća.
Dolmades – punjene sarmice od vinove loze sa pirinčem, začinskim biljem, mesom.
Musaka kao možda i najpoznatije jelo a ne samo u Grčkoj gde se slojevi patlidžana pomešaju sa mlevenim mesom i kremastim prelivom, služi uz salatu i belo vino.
Suvlaki – pravi se od svinjskog ili pilećeg mesa, pa se komadi istog sstavljaju na ražnjić između kojih se nalazi različito povrće.
Fakes supa je supa od leća tj. sočiva i može se napraviti sa ili bez paradajza.
Horta vrasta – kuvano zelje (preliva se maslinovim ulje i limunovim sokom)i osnovno je jelo u mnogim grčkim domaćinstvima.
Spanakorizo – jelo od spanaća i pirinča koje se tradicionalno servira sa limunom, feta sirom i maslinovim uljem.
Namaz od belog luka, Skordalja, tradicionalni grčki prilog koji se sjajno slaže uz prženu ribu
Saganaki – zapečeni sir. Postoji ekoliko verzija ovog jela: saganaki sa pradajzom, saganaki od tvrdog sira – kačkavalja i saganaki zapečen u rerni.
Stifato – je tradicionalno jelo koje se sprema sa zečetinom/teletinom/jagnjetinom/govedinom sa malim glavicama luka u zemljanim posudama.
Baklava je kolač punjen filom od oraha, natopljen u sirupu od rastopljenog šećera. U Grčkoj se uz baklavu najčešće pije jaka crna Grčka kafa.
Loukoumades su krofnice pržene u dubokom ulju, natopljene sirupom od meda i šećera, sa dodatnim prelivom od čokolade.
Melomakarona je najpoznatiji grčki dezert koji se jede za Božić. Sezonski kolači natopljeni šećernim sirupom i medom, postuti seckanim orasima.
Portokalopita – čuvena pita od pomorandže čije je poreklo sa Krita. Sastoji se od više slojeva testa, pomorandže i grčkog jogurta.
Na kraju da ne izostavimo masline, feta sir, brojne začine koji su odlika grčke kuhinje i nezaobilazni „ouzo“. Ovde se zaustavljamo jer verovatno već tražite recepte za neki od pomenutih specijaliteta, dok se ne nađete u nekom grčkom restoranu.